Allergi

Det har visat sig att Sibirisk katt är en ras som många       kattallergiker kan tåla.

Mätningar på Sibirisk katt har visat att en del Sibiriska katter har mycket låga halter av det vanligaste kattallergenet Fel d1 (Feline domesticus allergen number 1) vilket gör att en del allergiker kan tåla dem. Övriga katter har halter som varierar från låga till normala värden, dvs ingen Sibirisk katt är helt utan ämnet Fel d1. Detta visar hur viktigt det är att testa sin allergi i testhem innan man köper sin katt. Sedan är det givetvis betydelsefullt att man testar hos den uppfödaren man tänker köpa sin kattunge ifrån och berättar för uppfödaren om sin allergi.

Fel d1 är ett glykoprotein som skapas i kattens saliv, tårar, skinn och anala körtlar. Fel d1 finns följaktligen bl.a. i kattens päls dit den kommer då katten slickar sig, och via skinnet samt i kattens avföring/kattlådan.

Kattungar producerar ytterst låga halter av Fel d1, men många visar en kraftig allergisk reaktion mot just kattungar. Det beror på ett protein som bildas när kattungarna diar. Om du testar i ett testhem med kattungar så kan det bli missvisande resultat.

Många av oss som har Sibirisk katt har erfarenheter av att man kan bli allergisk mot vissa kattindivider eftersom nivån av Fel d1 varierar mellan individer, så det kan löna sig att träffa fler katter om man reagerat på en Sibirisk katt.

Det finns flera andra kattallergener men på dessa har man inte gjort mätningar. Fel d1 är dock det absolut vanligaste allergenet som framkallar en allergisk reaktion hos människor mot katt.

Är du intresserad att testa din kattallergi så läs mer under Allergitest där du hittar kontaktuppgifter till testhemsförmedlare.

Om kattallergiker skaffar katt så kan man göra en del för att minska halten allergener i sitt hem:

  • städa noga, våttorka golven ofta
  • använd dammsugare med HEPA-filter
  • rensa bort mattor, filtar och onödiga textilier till en början (plocka fram efter en tid)
  • skaffa filtrerande luftrenare
  • håll katterna utanför sovrummet
  • bada katterna med jämna mellanrum (det brukar gå bra, men några har dock känt av astma i samband med bad så den som inte är allergisk bör bada katten)
  • fukta en frottéhandduk och stryk över kattens päls (ett alternativ till bad)
  • kastrera katten tidigt, diskutera med din uppfödare vid vilken ålder kastreringen kan ske, så minskas allergenhalterna väsentligt

När en kattunge kommer hem till en allergiker kan man få en allergisk reaktion, och det är normalt. Den allergiska reaktionen kommer med stor sannolikhet från mjölkproteinet vilket bryts ner ganska snabbt och efter ungefär tre dagar så borde reaktionen avta.

Källa: Sällskapet Sibirsk katt